leipa2

 

Digitaidot tutuksi kurssi Elämän Eliksiiri ry:ssä syksy 2024

 5. Osio: Kurssipäivällä esiin nousseiden kysymysten käsittely: Tietoturva ja tiedonhaku verkosta (1.10.2024)

 

Sisällysluettelo

1. Tietoturva-asiat huomioon Internetissä asioidessa

1.1. Puhelimen tietoturvariskit ja miten niihin voi varautua

1.1.1. Sovelluksiin liittyvät tietoturvariskit

1.1.2. Puhelimen haavoittuvuudet

1.1.3. Puhelimen häviäminen tai rikkoutuminen

1.1.4. Häiritsevät puhelut

2. Tietoturvaan liittyviä yleisohjeita

2.1.1. Kalasteluviestit- ja sivustot

2.1.2. Identiteettivarkaudet

2.1.3. Kaupankäynti Internetissä

3. Tietoverkon tietoturva

3.1. Tietokoneen tietoturva

3.2. Kodin verkon tietoturva

3.3. Ulkopuoliset verkot ja yhteiskäytössä olevat laitteet

4. Tiedon haku verkossa

4.1. Ruoka-apu.fi palvelun käyttö

4.2. Lahella.fi -palvelu

5. Vinkkejä ja huomioitavaa aiheeseen liittyen

6. Digitaitojen itseopiskelu

 

Tällä viimeisellä Digitaidot tutuksi -kurssiosiolla käsittelemme kurssin aikana esiin nousseita kysymyksiä. Eniten ihmisiä on huolettanut älykännykkään sekä tietoverkkoihin liittyvät tietoturvariskit. Käsittelemme aluksi näitä tietoturva-asioita ja lopuksi hieman tiedonhakuun liittyviä asioita. Lopusta löydät lisäksi muutamia linkkejä, joista voit syventää tietojasi sekä jatkaa digitaitojen opiskelua itsenäisesti.

 

1. Tietoturva-asiat huomioon Internetissä asioidessa

 

Internet tarjoaa paitsi paljon erilaisia mahdollisuuksia, mutta sen käyttöön sisältyy myös monia riskejä. Näihin riskeihin voi ja kannattaa kuitenkin varautua ja näin pienentää mahdollisuutta joutua rikosten kohteeksi.

 

1.1. Puhelimen tietoturvariskit ja miten niihin voi varautua

 

Vanhanmalliset kännykät eivät juurikaan sisällä tietoverkkoon liittyviä tietoturvariskejä, koska ne eivät ole yhteydessä Internettiin. Suurin riski niissä on se, että puhelin katoaa tai varastetaan ja puhelimeen tallennetut tiedot (yhteystiedot yms.) häviävät.

 

Sen sijaan älykännykät on suunniteltu toimimaan yhteydessä Internettiin. Tästä johtuen ne on kehitetty niin, että ne on jo kehitysvaiheessa rakennettu mahdollisimman tietoturvallisiksi käyttää. Voit omalla toiminnallasi kuitenkin vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka tietoturvallista oman älylaitteesi käyttö on. Seuraavassa on listattu joitain hyväksi koettuja ohjeita, millä tavoin voit varautua Internetin kautta leviäviin uhkiin.

 

1.1.1. Sovelluksiin liittyvät tietoturvariskit

 

- Lataa sovelluksia vain luotetuista lähteistä: Apple store (Apple) ja Google play (Android). Näin pienennät haittohjelmien mahdollisuutta merkittävästi, koska Apple store sekä Google play jo itse tarkistavat sovelluksia ja tarvittaessa poistavat valikoimasta haitalliseksi havaittuja sovelluksia. Ladatessasi sovelluksia älylaitteellesi suosi sovelluksia, joilla on paljon latausketoa sekä arvosteluja.

- Päivitä sovellukset aina uusimpaan versioon, koska päivitykset mm. korjaavat havaittuja virheitä ja tietoturva-aukkoja. Valitse laitteesi asetuksista automaattiset päivitykset päälle, niin sinun ei tarvitse itse huolehtia sovellusten päivittämisestä. Automaattiset päivitykset on usein oletuksena päällä uudessa puhelimessa, mutta voit tarkistaa sen ja muuttaa valintaa seuraavia ohjeita seuraamalla (Android puhelin):

→ Avaa Google Play Kauppa -sovellus

  1. Napauta oikeassa yläkulmassa olevaa profiilikuvaketta.

  2. Valitse Asetukset → Verkkoasetukset → päivitä sovellukset automaattisesti.

  3. Valitse vaihtoehto:

    • Missä tahansa verkossa: Sovellukset päivitetään joko Wi-Fi- tai mobiiliverkon kautta.

    • Vain Wi-Fi-verkossa: Sovellukset päivitetään vain, kun olet yhteydessä Wi-Fi-verkkoon.

- Tarkista sovellusten käyttöoikeudet (Android: asetukset / sovellukset / sieltä kolme pistettä → käyttöoikeuksien hallinta). Myönnä sovelluksille vain ne käyttöoikedet, joita sovellus oikeasti tarvii sinun käytössäsi.

- Käytä eri salasanaa eri sovelluksissa ja laitteissa. Käytä riittävän vahvoja salasanoja. Ota tarvittaessa avuksesi salasanojen hallintaan tarkoitettu ohjelma, jolla voit luoda yksilöllisiä, riittävän vahvoja salasanoja eri laitteisiin ja sovelluksiin. Tällöin sinun tulee muistaa ainoastaan salasanaohjelman salasana. Esimerkiksi Googlella on oma salasanasovellus integroituna Chrome selaimeen.

- Jotta teet palveluihin kirjatumisesta turvallisempaa, käytä kaksivaiheista tunnistautumista siellä, missä se on mahdollista. Tällöin käyttäjätunnuksen ja salasanan syöttämisen lisäksi sinulle esim. lähetetään kirjautuessa erillinen koodi omaan puhelimeesi, joka sinun tulee syöttää päästäksesi kirjautumaan sisään palveluun.

 

1.1.2. Puhelimen haavoittuvuudet

 

- Päivitä puhelimen käyttöjärjestelmä aina, kun uusi päivitys on saatavilla. Päivitykset mm. tukkivat havaittuja tietoturva-aukkoja ja parantavat näin puhelimen turvallisuutta. Varmista tarvittaessa, että laitteen automaattinen ohjelmistopäivitys on päällä: (Android: asetukset / laitteen ylläpito / ohjelmistopäivitys valikosta).

1.1.3. Puhelimen häviäminen tai rikkoutuminen

 

- Jos puhelin joutuu vääriin käsiin, huolehdi siitä, että muut ihmiset eivät voi käyttää käytää puhelintasi ilman sinun lupaasi. Aseta puhelimeen automaattinen lukitus päälle, joka vaatii sisäänpääsykoodia tai biometristä tunnistetta (sormenjälki tai kasvojen tunnistus) puhelimen avaamiseksi.

- Aseta SIM kortille oma PIN koodi. Vaihda oletuksena tullut PIN koodi (usein 1234), niin ettei sinun SIM korttiasi pysty luvattomasti käyttämään toisella puhelimella

- Huolehdi tärkeiden tietojen varmuukopioinnista säännöllisesti. Voit säätää varmuukopioinnin automaattiseksi puhelimen asetuksista: (Android: Tilit ja varmuukopiointi)

- Puhelimen tiedot on nykyään mahdollista poistaa etänä kun olet ottanut etsi puhelin toiminnan käyttöön asetuksista (Android; Tietoturva ja tietosuoja → Kadonneen laitteen suojaus → Salli tämän puhelimen etsintä ja Salli Offline etsintä)

 

1.1.4. Häiritsevät puhelut

 

- Suomen asiakasmarkkinointiliitto (ASML) ylläpitää puhelintarjonnan rajoituspalvelua (ks. lisätietoa: https://asml.fi/kieltopalvelut/). Kuluttaja voi rajoittaa puhelinmyyntiä soittamalla palvelunumeroon 0600 13404 ma-pe klo 8-18. Puhelun hinta 0,39 €/min+pvm, jonotus on maksuton. Rajoitus on kerrallaan voimassa 3 vuotta (Tiedot poimittu vuonna 2024).

- Voit oman teleoperaattorisi (soitto asiakaspalveluun tai kirjautumalla teleoperaattorin omille sivuillesi) kautta muuttaa maksutta puhelinnumerosi näkyvyyttä erilaisissa puhelinnumeropalveluissa sekä tarvittaessa muuttaa puhelinnumerosi salaiseksi.

- Voit hallita tietojesi luovuttamiseen liittyviä lupia maksutta myös Digi ja väestöviraston sekä Traficomin sivuilla.

 

Lisätietoa suoramarkkinointikiellon tekemisestä: https://yle.fi/aihe/a/20-10001132

 

2. Tietoturvaan liittyviä yleisohjeita

 

Mikään virustorjuntaohjelma ei tuo täydellista suojaa. Tärkein suojautumiskeino haittaohjelmilta ja huijauksilta on käyttäjän Internetin käyttäjän oma harkittu ja järkevä toiminta. Järkevällä, varovaisella ja riskit ennakoivalla käyttäytymisellä olet turvassa suuremmilta vahingoilta Internetin ihmeellisessä maailmassa.

 

2.1.1. Kalasteluviestit- ja sivustot

 

- Kun saat viestejä, joissa sinua pyydetään luovuttamaan henkilötietojasi, käyttäjätunnuksiasi, maksukorttitietojasi tai rahaa, ole erityisen varovainen. Jos asia vähänkin epäilyttää, pyri varmistamaan asia muista tietolähteistä (esim. soittamalla ihmiselle, jonka nimissä sinulta pyydetään rahaa).

- Ole hereillä sen suhteen, millaisia linkkejä klikkaat. Esimerkiksi viime aikoina on tullut esiin paljon postin tai muiden pakettien toimittajien nimissä lähetetty viestejä, joissa kerrotaan, että sinulle on tullut lähetys, mutta sinua pyydetään klikkaamaan linkkiä ja täyttämään vielä puuttuvat tiedot. Nänä ovat usein huijausviestejä, joita ei pidä klikkailla. Antamasi tiedot voivat päätyä vääriin käsiin.

2.1.2. Identiteettivarkaudet

 

- Älä jaa netissä yksityisiä tietojasi

- Ole varovainen ja käytä harkintaa hyväksyessäsi sinulle tuntemattomia ihmisiä kavereiksesi sosiaalisen median alustoilla (Facebook, Instagram jne.)

- Tutuksi tekeytynyt ihminen voi olla valeprofiili. Ole erityisen varovainen, jos ystäväsi, joka on jo Facebook kaverisi pyytää sinua uudelleen kaveriksi toisella saman tyylisellä profiililla, jossa on usein sama kuva, kun alkuperäisessä profiilissa. Kyseessä voi olla huijaus. Tällaisia huijauksia on liikkeellä erityisesti Facebookissa paljon. Osassa tapauksista varastetulla identiteetillä on tehty jatkohuijauksia uhrin lähipiiriin esiintymällä heille tuttuna henkilönä.

 

2.1.3. Kaupankäynti Internetissä

 

- Suosi luotetettavia verkkokauppoja

- Verkko-ostoksia tehdessä pitää tarkistaa, että yhteys sinun ja verkkokaupan välillä on salattu. Tunnistat salatun yhteyden sivun osoitteen alussa olevata https tekstistä sekä lukkokuvakkeesta, jonka löydät osoitepalkin alusta niiltä sivuilta, joilla yhteys on salattu (Chrome selaimessa osoitekentän alussa on kuvake, jossa on kaksi viivaa, joiden päässä on pallot. Klikkaamalla tästä, saat tarkempaa tietoa sivustosta, jolla olet parhaillaan).

- Käytä maksamiseen, jos mahdollsta luottokorttia. Luottokorttiyhtiön kautta sinun on mahdollista saada rahasi helpommin takaisin, mikäli et saakaan sinulle luvattua tuotetta

- Käytetyn tavaran etäkaupassa luottamuksen merkitys korostuu. Suosi vahvalla tunnistautumisella tunnistettuja henkilöitä. Muista, että myös varastettua tavaraa liikkuu netin kauppapaikoilla. Mikäli epäilet tavaraa varastettuksi, voi olla viisainta jättää ostamatta.

 

3. Tietoverkon tietoturva

 

3.1. Tietokoneen tietoturva

 

Windows käyttöjärjestelmät sisältävät ilmaisen Windows Defender -virustorjuntaohjelmiston. Windows Defenderin ominaisuuksia ovat:

  • Reaaliaikainen suojaus

  • Palomuuri ja verkon suojaus

  • Suojaus tietojenkalastelusivustoja vastaan

  • Järjestelmän suorituskykyraportointi

  • Lapsilukko

 

Windows Defender on pärjännyt kansainvälisissä testeissä yhtä hyvin kuin maksulliset ohjelmistot. Et siis välttämättä tarvi muuta tietoturvaa tietokoneellesi, kunhan huolehdit, että Windows Defenderin asetukset ovat kunnossa ja käyttäydyt itse järkevästi verkossa.

 

3.2. Kodin verkon tietoturva

 

- Mikäli kodissasi on reititin, jonka kautta jaat Internetin eri laitteille tai muodostat lähi (WLAN) -verkon, huolehdi myös reitittimesi tietoturvasta. (ks. tarkemmat ohjeet oheisen linkin kautta: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/ohjeet-ja-oppaat/kotiverkon-ja-reitittimen-tietoturva)

- Mikäli mahdollista, luo vierailijoille oma WLAN verkko

- Yhdistä kotisi ei niin luotettavat älylaitteet (lamput, jääkaapit yms.) mielummin vierailijoiden verkkoon, kuin kotisi pääverkkoon, jossa on tärkeimmät ja eniten henkilökohtaista tietoa sisältävät laitteesi kiinni

 

3.3. Ulkopuoliset verkot ja yhteiskäytössä olevat laitteet

 

- Pyri välttämään julkisia WLAN verkkoja. Ole erityisen varovainen mitä palveluita ja sovelluksia käytät liittyessäsi julkiseen WLAN verkkoon, jotta salaiset tietosi eivätt päätyisi hakkereiden nähtäville.

- Muista kirjautua ulos kaikilta tileiltäsi lopettaessasi yhteiskäytössä olevalla tietokoneella asioinnin. Tyhjennä selaimen välimuisti (Chrome selaimessa: kolme pistettä oikeassa yläkulmassa → valitse historia → valitse uudelleen historia → poista selausdata → poista data)

 

4. Tiedon haku verkossa

 

Ennen vanhaan, kun haluttiin saada tietoa jostain asiasta, sitä etsittiin eri paikoista. Mentiin kirjastoon, lainattiin aihetta käsitteleviä kirjoja, selattiin kodin suuria tietosanakirjaopuksia, soitettiin tutuille ja tuntemattomille ja kysyttiin neuvoa. Nykyään, kun ihminen haluaa tietoa jostain asiasta, yleensä tietoa etsitään Internetistä.

 

Tiedon hakua helpottamaan on luotu monenlaisia palveluja. Tunnetuimpia niistä on erilaiset hakupalvelut, joista Google lienee tunnetuin. Voit hakea tietoa haluamastasi asiasta kirjoittamalla asiaa kuvaavan hakusanan tai hakusanoja hakukoneen tekstikenttään. Saat tulokseksi erilaisia hakutuloksia. Yleensä ylimpänä olevat hakutulokset vastaavat parhaiten hakuasi. Kuitenkin nykyään hakutuloksista saattaa löytyy myös paljon sponsoitua sisältöä, jolloin palveluntarjojat ovat maksaneet hakuyhtiölle, että heidän sivustonsa näytetään hakukoneessa mahdollisimman ensimmäisten hakutulosten joukosta. Erotat maksetut sisällöt muusta sisällöstä sanasta: sponsoroitu tai mainos.

 

Voit kohdentaa hakuasi esim. Google hakukoneen suodattimilla, jotka löytyvät heti hakuruudun alta (kaikki, Tuotteet, kuvahaku, videot, teokset, verkkohaku ja talous). Työkalut painikkeesta löydät lisää suodattimia, joilla voit edelleen rajata hakuasi haluamiisi kohteisiin.

 

Haettessa tietoa Internetistä, kiinnitä huomiota tiedon käyttökelpoisuuteen. Kiinnitä erityistä huomioita seuraaviin mm. seuraaviin asioihin: luotettavuus ja paikkansapitävyyys, ajantasaisuus (koska aineisto julkaistu), tiedontuottajan luotettavuus, objektiivisuus sekä kattavuus ja sisältö (https://libguides.tuni.fi/tiedonhaun-opas/tiedon-luotettavuus).

 

4.1. Ruoka-apu.fi palvelun käyttö

 

https://ruoka-apu.fi/

 

Internetissä on kehitetty myös erilaisia palveluja kohdennettihin käyttötaroituksiin. Yksi tällainen palvelu on ruoka-apu.fi palvelu, josta löydät helposi haluamasi alueen ruokajaot ja yhteisöruokailu tilaisuudet. Voit etsiä ruokajakotilaisuuksia joko alueen perusteella tai ruokajaon järjestäjän nimellä erilaisia suodattamia (hae mukaasi, tule syömään, päihteetön jne.) halutessasi apuna käyttäen.

 

Tutustutaan ruoka-apu.fi palvelun käyttöön etsimällä sieltä Porin alueella tapahtuvia ruokajakoja ja yhteisöruokailuja.

 

4.2. Lahella.fi -palvelu

 

https://www.lahella.fi/

 

Toinen mielenkiintoinen palvelu on lahella.fi palvelu, ”jonka avulla löydät merkityksellistä toimintaa, yhteisöllisyyttä, apua ja osallistumismahdollisuuksia. Palvelu kokoaa järjestöjen ja yhteisöjen tuen, toiminnan ja tapahtumat yhteen osoitteeseen, sekä edistää kansalaistoiminnan näkyvyyttä Suomessa.”

 

Tutustutaan lahella.fi palvelun käyttöön etsimällä Porin seudulla olevia kiinnostavia tapahtumia.

 

5. Vinkkejä ja huomioitavaa aiheeseen liittyen 

 

  • Netissä tulee muistaa myös tekijänoikeudet. Älä julkaise netissä toisen tekstiä tai kuvia ilman lupaa. Siteeratessasi toisen tekstiä muista asianmukainen viittaus lähdetekstiin.

  • Voit säätää maksukorttisi turvarajat itsellesi sopivaksi pankin verkkopankissa tai mobiiisovelluksessa

  • Opeta myös lapsesi toimimaan turvallisesti Internetissä

 

6. Digitaitojen itseopiskelu

 

Voit jatkaa digitaitojen itseopiskelua. Internetistä löytyy monenlaista hyvää materiaalia itseopiskelun tueksi. Hyödyllisiä linkkejä on aihekohtaisesti koottu jo aikaisempien kurssiosioiden materiaalin yhteyteen. Tässä lopussa on vielä joitain linkkejä, joiden kautta voit syventää tietojasi ja taitojasi tämän päivän osion aiheista.

  

Tarviiko kännykkäsi oman virusturvaohjelman. Oheinen artikkeli voi antaa lisävaloa asiaan:

https://www.puhelinvertailu.com/uutiset/2023/12/29/tarviiko-puhelin-virustorjuntaa-opas

 

Koulutuspaketti digihuijausten tunnistamiseen ladattavissa pdf tiedostona:

https://www.kuluttajaliitto.fi/materiaalit/tunnista-digihuijaus-koulutuspaketti-itseopiskeluun/

 

Ohjeita oman tietoturvan parantamiseen:

https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/ohjeet-ja-oppaat/ohjeet-ja-oppaat-yksityishenkiloille