leipa2

 

Digitaidot tutuksi kurssi Elämän Eliksiiri ry:ssä syksy 2024

 4. Osio: Somen ihmeellinen maailma (24.9.2024)

 

Sisällysluettelo

1. Mikä ihmeen some?

1.1. Miksi Somea käytetään?

1.2. Mitkä ovat yleisimmät some alustat?

1.3. Somen hyödyt ja haitat

2. Käydään läpi tarkemmin muutamia yleisiä sosiaalisen median palveluja

2.1. WhatsApp

2.1.1. Vinkkejä WhatsApin käyttöön

2.1.2. Ohjeita Whatappin käyttöön

2.2. YouTube

2.2.1. Vinkkejä Youtuben käyttöön

2.2.2. Ohjeita Youtuben käyttöön

2.3. Facebook

2.3.1. Vinkkejä Facebookin käyttöön

2.3.2. Ohjeita Facebookin käyttöön

3. Lisätietoa aiheesta

 

1. Mikä ihmeen some?

 

Perinteisissä tiedonvälityskanavissa on tiedon tuottaja (esim. uutistoimistot) ja välittäjä (esim. lehdet) sekä tiedon vastaanottaja (kuluttaja). Yleensä me tavalliset ihmiset olemme tiedon vastaanottajia. Somessa tämä raja hämärtyy. Somessa jokainen ihminen voi olla tiedon tuottaja sekä aktiivinen osapuoli tiedonvälityksessä.

 

Sosiaalinen media (lyhennettynä arkikielessä some) tarkoittaa verkkoviestintäympäristöjä, joissa jokaisella käyttäjällä tai käyttäjäryhmällä on mahdollisuus olla aktiivinen viestijä ja sisällöntuottaja tiedon vastaanottajana olon lisäksi.

 

Somessa erityistä on myös se, että voit ohjata sinulle saapuvaa informaatiota sinua kiinnostaviin asioihin esim. tiettyihin Youtube kanaviin, tiettyihin ihmisiin, ryhmiin jne.

 

Esimerkkejä Some palveluista:

 

WhatsApp, YouTube, Facebook, Instagram, Snapchat ja TikTok.

 

1.1. Miksi somea käytetään?

 

Ihmiset käyttävät Somea erilaisista syistä. Nuorilla korostuvat eri syyt kuin vanhemmilla ihmisillä. Tärkeimpiä syitä nuorilla ovat mm.: (https://wordpress.ebrand.fi/somejanuoret2022/2-suosituimmat-sosiaalisen-median-palvelut/)

 

  • Tarve keskustella ystävien kanssa

  • Siitä on tullut tapa

  • Etsin tietoa somesta

  • Haluan nähdä ystävieni kuulumisia

  • Yhteydenpito perheen / ystävien kesken

  • Opiskelua ja työntekoa varten

  • Haluan kertoa ystävilleni kuulumisiani

  • Yksinäisyyden lievittäminen

  • Ajanviete

 

1.2. Mitkä ovat yleisimmät some alustat?

 

Yleisimmät Suomessa käytetyt some alustavat nuorilla ovat järjestyksessä:

 

  1. Whatsapp

  2. Youtube

  3. Instagram

  4. Spotify

  5. Tiktok

  6. Facebook

 

Vanhemmilla ihmisillä listan järjestys hieman muuttuu. Facebook kipuaa vanhemmilla ihmisillä kolmen käytetyimmän somepalvelun joukkoon yhdessä Whatsappin ja Youtuben kanssa.

 

1.3. Somen hyödyt ja haitat

 

Somesta on sekä hyötyjä että haittoja. Seuraavassa on listattu joitain somen käyttöön liittyviä hyöty- ja haittanäkökulmia:

 

Hyödyt:

 

  • Pystyt vaivattomasti olemaan yhteydessä ihmisiin ympäri maailman

  • Voit seurata helposti reaaliajassa ihmisten kuulumisia ja nähdä uusia päivityksiä sinua kiinnostavilta tahoilta (ihmiset, yhteisöt, yritykset, viranomaiset ym.)

  • Somessa on helppo jakaa omia kuulumisia, päivityksiä ja tietoja

  • Löydät helposti tietoa ja videoita sinua kiinnostavista asioista (esim. erilaiset harrastukset, projektit yms.)

  • Yhteisöllisyys. Voit löytää samanhenkistä seuraa ja uusia ystäviä. Somen käyttö voi auttaa ehkäisemään yksinäisyyttä

  • Vertaistuki. Tietyn aiheen ympärille muodostuneista someryhmistä löydät ihmisiä, jotka ovat käyneet läpi samoja asioita, kuin sinä ja voit saada heiltä arvokasta vertaistukea, kuulla heidän kokemuksiaan sekä saada tietoa ja vinkkejä

 

 

Haitat:

  • Yksityisyyden suoja. Tavallisessa ihmisten välisessä viestinnässä sinulla on rajattu kohde tai yleisö, joka kuulee tai lukee viestisi. Somessa jakamasi asiat saattavat levitä hyvinkin laajan ihmisjoukon saataville. Siksi kannattaa kiinnittää huomioita siihen, mitä tietoja itsestään ja elämästään jakaa sosiaalisessa mediassa. Ennen julkaisua selvitä itsellesi, ketkä kaikki voivat nähdä julkaisusi ja rajaa tarvittaessa julkaisusi kohderyhmää käyttämäsi somepalvelun tarjoamien mahdollisuuuksien mukaan. Viime aikoina on ollut paljon skandaaleja, kun esim. poliitikot ovat jakaneet omia mielipiteitään sosiaalisen median alustoilla, ja niistä on noussut iso haloo. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, ketä hyväksyy kavereiksi. Somessa kaveripyyntöjä saattaa tulla paljon myös tuntemattomilta ihmisiltä.

  • Somessa on monenlaista sisältöä saatavilla. Esimerkiksi Youtubeen ladataan joka minuutti noin 500 tuntia videosisältöä, eli yhdessä vuorokaudessa sisältöä ladataan yli 80 vuoden edestä (vuoden 2019 tieto Wikipedeiasta). Sisällön tuottajalla on oma vastuunsa jakamastaan sisällöstä, mutta myös tiedon vastaanottajan lähdekritiikki ja vastuu korostuvat. Tiedon luotettavuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Kaikkea ei voi eikä kannata uskoa.

  • Muista, että ihmisarvoasi eikä julkaisusi hyvyyttä arvioida tykkäysten tai sosiaalisen median kavereiden määrällä.

  • Sosiaalisen median seuraamisesta on tullut ihmisille ajanvietettä. Se vie helposti liikaa aikaa, mikä on usein pois tärkeämmistä asioista. Sosiaalinen media voi koukuttaa ja aiheuttaa riippuvuutta. Elämä voi alkaa pyöriä vain sosiaalisen median ympärillä, vaikka todellinen elämä tapahtuu reaalimaailmassa.

  • Somessa saattaa alististua erilaisille huijauksille ja identiteettivarkauksille. Esimerkiksi tuntemattomat ihmiset tai tutuksi tekeytyvät huijarit voivat lähestyä sinua erilaisilla pyynnöillä.

  • Sosiaalisen median kontrollointi. Alunperin monet sosiaalisen median palvelut sytyivät mahdollistaakseen ihmisten vapaan ajatusten ja mielipiteiden vaihdon. Jokaisella sosiaalisella medialla on luonnollisesti myös omat sääntönsä, minkälaisia julkaisut ja mielipiteet eivät ole toivottuja. On selvää, että laiton, vahingollinen tai vihaan ja väkivaltaan yllyttävä sisältö pyritään kitkemään pois, mutta mikäli tietyt valtavirrasta poikkeavat mielipiteet tehdään ei toivotuiksi, ei enää voida puhua avoimesta sosiaalisesta mediasta.

 

2. Käydään läpi tarkemmin muutamia yleisiä sosiaalisen median palveluja

 

Seuraavassa käydään hieman tarkemmin läpi kolme, myös vanhemman ikäpolven suosimaa sosiaalisen median alustaa.

 

2.1. WhatsApp

 

WhatsApp on viestintäsovellus, jolla voit tekstiviestin tapaan lähettää viestejä toisille ihmisille, joilla on WhatsApp käytössä. Whatsapissa on myös se kätevä lisäominaisuus, että näet, onko viesti mennyt perille ja onko viestin vastaanottaja lukenut viestisi.

 

WhatsAppissa voit lähettää kätevästi myös ääniviestejä sekä kuvia ja videoita. Ääniviestejä lähetetään pitämällä viestikentän vieressä olevaa mikrofoninkuvaa pohjassa ja puhumalla samaan aikaan haluamasi viesti. Kuvia ja videoita voit lähettää klikkaamalla viestikentän vieressä olevaa kameran kuvaa ja tämän jälkeen joko ottamalla uuden kuvan tai valitsemalla haluamasi kuvan tai videon kuva-arkistostasi.

 

Whatsapp ei vaadi toimiakseen välttämättä mobiiliverkkoa vaan sitä voi käyttää myös Internet yhteyden välityksellä.

 

WhatsAppissa voit luoda kätevästi myös ryhmiä, johon voit liittää haluamasi ihmiset (esim. harrastusryhmä, kaveriryhmä, perheryhmä jne). Tämä on kätevä tapa lähettää sama viesti usealle ihmiselle yhdellä kertaa.

 

Voit myös päivittää oman WhatApp tilasi (päivitykset), jonka WhatAppin asetuksissa valitsemasi ihmiset voivat halutessaan nähdä. Tilapäivitys näkyy valitsemillasi käyttäjilla 24 tunnin ajan ja katoo sitten. Tämä on kätevä tapa jakaa jokin asia ihmisten kanssa, jotka ovat kiinnostuneet elämästäsi.

 

2.1.1. Vinkkejä WhatsApin käyttöön

 

- Voit WhatsAppin asetuksista Tietosuoja osiosta muokata monia tietosuojaan liittyviä valintoja. Voit esimerkiksi valita ketkä voivat liittää sinua ryhmiin: kaikki, yhteystietosi tai vain tietyt henkilöt. Esimerkiksi lapselle voi olla järkevää laittaa valinnaksi vain yhteystiedot, jotta ulkopuoliset eivät lisää lastasi ryhmiin, joihin et halua hänen liittyvän.

- Whatsappia voit käyttää myös pöytäkoneella. Voit käyttää selain versiota (https://web.whatsapp.com/) tai ladata whatsapp sovelluksen tietokoneellesi. Tämä on sikäli kätevää, että tietokoneen näppäimistöllä on helpompi kirjoittaa pidempiä viestejä ja voit helpommin ladata liitteitä whatsapista tai whatsappiin tietokoneeltasi.

 

2.1.2. Ohjeita Whatappin käyttöön

 

https://www.dna.fi/blogi/-/blogs/whatsapp-opas-ensikertalaisille

 

https://faq.whatsapp.com/?locale=fi_FI (Osin englannin kielinen)

 

2.2. YouTube

 

Youtube on ns. suoratoistopalvelu. Käyttäjät voivat lisätä Youtubeen omia videoitaan, sekä katsoa ja kommentoida muiden käyttäjien videoita.

 

Monet ihmiset ovat Youtuben kuluttajia eli katsojia. He hakevat Youtubesta heitä kiinnostavaa sisältöä ja katsovat sitä. Koska tavalliset maallikotkin voivat luoda oman Youtube kanavan ja lisätä sinne omaa sisältöä, Youtuben tarjonta on varsin laajaa. Sieltä löytyy videoita lähes kaikista ihmiselämän osa-alueista. On videoita erilaisista harrastuksista, projekteista, erilaisista kiinnostuksen kohteista jne.

 

Youtube on kätevä alusta jakaa sisältöä laajalle katsojakunnalle. Esimerkiksi monet seurakunnat ovat etenkin Korona aikana löytäneet Youtuben mahdollisuudet ja lataavat sinne kokousten puheita vapaasti katsottavaksi ja kuunneltavaksi. Youtuben kautta kohderyhmä laajenee muutamista kymmenistä tai sadoista miljooniin tai miljardeihin ihmisiin.

 

Youtube on kätevä myös, kun haluat tietää lisää jostain aiheesta. Sieltä löytyy monenlaisia opetusvideoita, miten esimerkiksi korjataan joku tietty vika autossa tai miten tehdään kylpyhuoneremontti.

 

Youtuben sisältö on laadultaan vaihtelevaa. Koska kuka tahansa voi ladata videoita Youtubeen, osa videoista on hyvinkin amatöörimäisiä ja huonolaatuisia. Sitten on myös Youtube tuottajia, jotka satsaavat videoiden laatuun ja suosituimmat videot ovat hyvinkin ammattitaitoisesti toteutettuja ja laadukkaita.

 

On olemassa myös ihmisiä, jotka elättävät itsensä Youtube sisältöä tuottamalla. Heitä kutsutaan tubettajiksi ja he ovat nykypäivänä monille, varsinkin nuoremmille ihmisille jonkinlaisia tähtiä ja esikuvia. Monet tubettajat ovat hyvin kuuluisia ja suosittuja ja heidän Youtube kanavansa tavoittavat miljoona yleisöjä. Tapahtumat, joissa on mahdollisuus tavata Tubettajia ovat nykyään hyvin suosittuja ja keräävät isoja määriä faneja paikalle.

 

2.2.1. Vinkkejä Youtuben käyttöön

 

- Jos et löydä haluamaasi sisältöä suomenkielisiltä sivuilta. Kokeile englannin kielistä hakusanaa.

- Voit tilata haluamasi Youtube kanavan ja asettaa hälytyksen päälle, jolloin saat heti tiedon, kun kyseisellä kanavalla on uutta sisältöä katsottavissa / kuunneltavissa

- Youtube videoista voi myös tykätä ja kommentoida, mikäli kommentointia ei ole kytketty videon lataajan toimesta pois päältä

 

2.2.2. Ohjeita Youtuben käyttöön

 

https://support.google.com/youtube/answer/9396735?hl=fi

 

2.3. Facebook

 

Eli suomeksi naamakirja on ensimmäisiä suosituksi tulleita sosiaalisen median alustoja. Facebookin ideana on, että voit luoda Facebookiin oman profiilisi, jonka jälkeen voit pyytää tuntemiasi ihmisiä kavereiksi. Myös muut ihmiset voivat pyytää sinua kaveriksi. Vasta kun kaveripyynnön vastaanottaja on hyväksynyt pyyntösi, näet tarkempaa tietoa hänestä sekä hänen julkiset päivityksensä, ellei hänen profiilinsa ole ns. julkinen profiili, jolloin kuka tahansa voi nähdä profiilin tiedot.

 

Facebookin etusivuna toimii ns. uutisvirta, josta näet Facebook kavereidesi uusimmat päiivitykset. Facebook samoin kuin Youtube rahoittaa toimintaansa mainoksilla eli Facebookin etusivua selatessasi saatat törmätä myös useisiin mainoksiin, joita klikkaamalla pääset mainostajan omille sivuille.

 

Facebookissa voit myös liittyä erilaisiin ryhmiin. Facebook-ryhmät toimivat yleensä samanhenkisten ihmisten kohtaamispaikkoina sekä tiedonvälityskanavina internetissä. Usein ryhmän tarkoituksena on jakaa ryhmän teemaan liittyviä kokemuksia, tietoja ja päivityksiä. On olemassa monenlaista ryhmiä: esim. tietyn alueen ryhmiä (esim. Roskalava Pori, jossa annetaan itselle ylimääräistä tavaraa ilmaiseksi). Sitten on olemassa laajempia ryhmiä esim. tietyn koirarodun harrastajat (esim. Bichon frisé Finland) ym. Ryhmissä on omat ryhmän säännöt, jotka hyväksymällä voi pyytää päästä ryhmän jäseneksi. Ryhmän ylläpitäjät hyväksyvät uudet jäsenet.

 

Facebookissa voit kätevästi jakaa omia kuulumiasi laajemmalla ihmisjoukolle. Voit kirjoittaa oman julkaisusi, julkaista kuvan, videon, linkin tms, jonka Facebook kaverisi näkevät omalla etusivullaan (uutissyöte). Facebook kaverit voivat tykätä ja kommentoida tostensa julkaisuja samoin kuin sinä voit tykätä ja kommentoida muiden omien Facebook kavereidesi julkaisuja.

 

Monet yritykset ja yhdistykset käyttävät Facebooki tiedonvälityskanavana, jonka kautta he pystyvät jakamaan informaatiota sekä tavoittamaan vaivattomasti useita ihmisiä.

 

2.3.1. Vinkkejä Facebookin käyttöön:

 

- Kun kirjoitat julkaisua, voit valita, ketkä näkevät julkaisusi. Kirjoita jotain kohtaan mitä mietit, jolloin aukeaa ”Luo julkaisu” -välilehti. Käyttäjänimesi alla on pieni harmaa palkki, jossa lukee oletuksena julkaisun kohderyhmänä ”kaverit”. Klikkaa harmaan palkin oikeassa reunassa olevaa alanuolta jolloin aukeaa valikko, josta voit muuttaa kenelle haluat julkaisusi näkyvän. Voit valita vaihtoehdoksi mm. kaikki Facebookin käyttäjät, kaikki kaverit paitsi valitsemasi, vain valitsemasi kaverit tai ei kukaan

- Voit jakaa edelleen toisten julkaisuja. Et voi jakaa julkaisuja käyttäjille, jotka eivät kuulu niiden alkuperäiseen yleisöön. Esimerkiksi kavereiden kanssa jaettua julkaisua ei voi jakaa julkisesti.

- Facebookissa on myös tarina ominaisuus (valitse etusivulta: ”luo tarina”). Kun luot tarinan Facebookissa, voit jakaa kuvia, videoita ja julkaisuja, jotka näkyvät vain vuorokauden. Voit palata jakamiisi julkaisuihin tarina-arkistossa.

- Varo huijauksia Facebookissa. Esimerkiksi identiteettivarkauden ovat yleistyneet Facebookissa ja niihin törmää siellä lähes päivittäin. Jos sama ihminen, joka on jo sinun kaverilistalla, pyytäää sinua kaveriksi, ole varovainen, sillä kyseessä saattaa olla valeprofiili.

- Mikäli jonkun tietyn ryhmän julkaisut eivät enää kiinnosta sinua, voit poistua ryhmästä. Samoin jos jonkun tietyn Facebook kaverin julkaisut eivät miellytä sinua, niin voit poistaa hänet kavereistasi, jolloin myös sinä poistut hänen kavereistaan. Voit vaihoehtoisesti rajoittaa valitsemiesi kaverien tai ryhmien julkaisujen näkymistä omalla etusivullasi (kaverisi eivät näe tätä). Valitse tällöin julkaisun vieressä olevat kolme pistettä, josta avautuu valikko, jota skrollaamalla alaspäin löydät erilaisia vaihtoehtoja, joilla voit rajoittaa kyseisen tahon julkaisujen näkymistä itselläsi: esim. rajoita 30 päiväksi tai piilota kaikki.

 

2.3.2. Ohjeita Facebookin käyttöön

 

https://www.facebook.com/help

 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/03/01/digitreenit-21-facebookin-yksityisyysasetukset-kuntoon-kuka-nakee-ja-mita

 

3. Lisätietoa aiheesta

 

Tutkimustietoa nuorten sosiaalisen median käytöstä:

https://wordpress.ebrand.fi/somejanuoret2022/2-suosituimmat-sosiaalisen-median-palvelut/