Digitaidot tutuksi kurssi Elämän Eliksiiri ry:ssä syksy 2024
3. Osio Viranomaisasiointi pankkitunnuksia hyödyntäen 17.9.2024
Sisällysluettelo
1.1. Palvelut, joihin tänään tutustumme
1.2. Muita viranomaispalveluja verkossa
2. Viranomaispalvelut verkossa
3. Lopuksi muutama vinkki viranomaisasiointiin liittyen
1. Yleiskatsaus aiheeseen
Viime kerralla tutustuttiin pankkiasiointiin verkossa.
Samoilla pankkitunnuksilla, joilla hoidetaan pankkiasioita, voi tehdä nykyään paljon muutakin. Niillä voi tunnistautua monenlaisiin viranomaisten sekä erilaisten yritysten tarjoamiin palveluihin ja hoitaa näin omia asioitaan verkossa.
Usein tapoja hoitaa sama asia on kaksi tai kolme. Viranomaisasioinnissa vaihtoehdot ovat usein: mennä konttooriin käymään, soittaa puhelu viranomaisen asiakapalvelulinjalle tai verkkoasiointi. Ellei ole saanut varattua käynti tai puhelinaikaa, käynnit konttoreissa tai roikkuminen puhelinjonossa voivat viedä paljonkin aikaa. Ei ihme, että verkkoasointi on kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan.
Verkossa voit hoitaa asioita silloin kun sinulle sopii, siellä missä kulloin oletkin, kunhan käytössäsi on internet yhteys ja laite (älypuhelin, tabletti tai tietokone), jolla voit hoitaa asiotasi verkossa.
Tänään tutustumme viranomaisten tarjoamiin palveluihin, joita pääsee käyttämään omilla verkkopankkitunnuksilla.
1.1. Palvelut, joihin tänään tutustumme
OmaKELA: Kelan verkkopalvelu, jossa voi hakea ja tarkastella omia KELAn etuuksia
TE-palvelut: Palvelu, jossa voi hoitaa omia työnhakuun liittyviä asioita
OmaKanta: Oma terveysporttaali, jonka kautta pääsee katsomaan omia terveystietojaan, reseptejään, uusimaan reseptejä ym.
OmaVero: Verohallinnon palvelu, jossa voi tehdä verotukseen liittyviä ilmoituksia ja hakemuksia sekä tarkastella omia verotietojaan.
Suomi.fi -palvelu: Palvelu, johon voi vastaanottaa valtiohallinnon lähettämiä viestejä, lähettää viestejä valtion laitoksille, pyytää ja antaa valtuuksia hoitaa asioita toisen puolesta eri viranomaiskanavissa. Suomi.Fi viestisovellus on ladattavissa myös puhelimeen.
1.2. Muita viranomaispalveluja verkossa
Tämän lisäksi muitakin viranomaisasioita voi hoitaa verkossa kuten:
-
poliisi asiat (rikosilmoitus, ajanvaraus ym.)
-
postin palvelut (mm. muuttoilmoituksen voi tehdä verkossa sekä vastaanottaa omapostiin kirjeitä)
-
OmaOLO: Voit olla yhteydessä terveysalan ammattilaisiin ja saada neuvoa omien tarpeidesi ja tilanteidesi mukaan. Sinua ohjataa tarvittaessa terveydenhuollon palveluiden pariin.
-
Palkka.fi voit maksaa palkkoja ja lähettää tulorekisteri-ilmoituksia.
-
https://www.traficom.fi/fi: Ajoneuvo ja ajokorttitietojen tietojen tarkastelu, muutokset ja hakemukset
-
Lisäksi kunnilla ja hyvinvointialueilla on omia verkkopalveluja, joissa voit hoitaa asioitasi :
-
esim. Satakunnan hyvinvointialue täydentävän toimeentulotuen hakemuksen voi tehdä verkossa (https://satakunnanhyvinvointialue.fi/asiointiopas/lomakkeet/toimeentulotukihakemus/)
-
kirjaston palvelut: voit uusia lainoja, tehdä varauksia, kuunnelle e-kirjoja, katsella elokuvia (esim. Satakunnan alueen kirjatot: https://satakirjastot.finna.fi/).
-
2. Viranomaispalvelut verkossa
Seuraavassa käymme tutustumassa lähemmin muutamiin yleisimmin käytettyihin viranomaisten tarjoamiin verkkopalveluihin. Kunkin palvelun esittelyn yhteydestä löydät linkin tarkempiin ohjeisiin, josta löydät yksityiskohtaisempaa tietoa ja ohjeita kyseisen palvelun käyttöön.
2.1. Omakela
OmaKelassa voit mm. hakea etuuksia sekä tarkastella saamiasi päätöksiä sekä lähettää liitteitä ja viestejä KELAan.
Kelan ohjesivusto Omakelassa asiointiin (selaa verkkosivu alas asti, josta löydät ohjeet aiheen mukaan listattuna):
2.2. TE-Palvelut
https://toimistot.te-palvelut.fi/
Voit TE-palveluiden kautta mm. aloittaa työnhaun, käydä täydentämässä työnhakusuunnitelmaasi esim. tehtyäsi suunnitelmassa määrättyjä tehtäviä sekä lähettää yhteydenottopyynnön omalle virkailijallesi TE-palveluihin
Lisäksi työvoimaviranomaisilla on käytössä Työmarkkinatori.fi -palvelu: https://tyomarkkinatori.fi/
Työmarkkinatorilta löydät nyt kootusti työelämään liittyvää tietoa ja palveluita. Voit myös selata avoimia työpaikkoja, luoda oman työnhakuprofiilin tai julkaista työpaikkailmoituksen.
TE-Palvelut ja Työmarkkinatori ohjeet:
https://ohje.te-palvelut.fi/hloasiakas/fi/omaasiointi
2.3. Omakanta
OmaKannasta näet omat terveystietosi ja reseptisi. Voit myös katsella laboratoriotuloksia, uusia reseptejä ja tehdä hoitotahdon.
Kanta.fi palvelun käytön ohjeistusta:
https://www.kanta.fi/kansalaiset
→ valitse sieltä ylavalikosta ”Ohjeet ja asiointi”, jonka kautta löydät lisää tietoa valitsemastasi aiheesta
2.4. OmaVero
https://www.vero.fi/sahkoiset-asiointipalvelut/omavero/
Omaverossa voit mm. tarkastella verohallinnolta saamiasi päätöksiä sekä kirjeitä, tehdä hakemuksia (esim. verokortti) sekä veroilmoituksia (mm. käydä tarkistamassa ja tekemässä muutoksia esitäytettyyn veroilmoitukseen), tarkastella maksamiasi veroja, maksaa veroja ym. Omaveron päätökset ja kirjeet osiosta löydät kätevästi (ks. myös tarvittaessa myös arkisto -osio) vanhat verotuspäätökset ja muut verohallinnolta saamasi kirjeet ja päätökset.
Omavero käyttöopastusta:
https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteystiedot-ja-asiointi/asioi-verkossa/tietoa-omaverosta/k%C3%A4ytt%C3%B6ohjeet/
2.5. Suomi.fi -palvelu
Suomi.fi palvelussa voit mm. valtuuttaa toisen ihmisen hoitamaan joitain asoita puolestasi. Käydä lukemassa viranomailta saamiasi kirjeitä sekä saada tarkempaa tietoa monenlaisista eri aihealueista (esim. eläkkeen hakeminen).
Suomi.fi ohjeet ja tuki:
https://www.suomi.fi/ohjeet-ja-tuki
3. Lopuksi muutama vinkki viranomaisasiointiin liittyen
-
Usein saat nopeimmin ja kätevimmin yhteyden viranomaisiin lähestymällä heitä verkkoasioinnin kautta. Monissa verkkopalveluissa voit lähettää viestejä, ilmoituksia sekä yhteydenottopyyntöjä viranomaisille
-
Viranomaisposti tavoittaa sinut nopeammin verkkoasioinnin kautta
-
Usein verkossa tehtävissä viranomaisille osoitetuissa hakemuksissa on esitiedot valmiina, joten sinun täytyy vain tarkistaa ne ja kirjata puuttuvat tiedot.
-
Verkkopalveluissa viestit ja päätökset säilyvät tallessa, kun paperiset kirjeet helposti hukkuvat. Löydät jopa useita vuosia vanhoja päätöksiä ja kirjeitä verkkopalveluista, mikäli myöhemmin tarvitset niitä.