Digitaidot tutuksi kurssi Elämän Eliksiiri ry:ssä syksy 2024
2. Osio: Pankkiasiointi verkossa (10.9.2024)
Sisällysluettelo
1. Miten hoidan pankkiasioitani verkossa?
1.1. Muutama asia tietoturvasta ennen kuin jatketaan
1.2. Mistä verkkopankkitunnukset?
2.3. Mitä asioita verkkopankissa voi hoitaa?
2.7. Miten teen suoraveloitusmaksun, niin että maksu menee automaattisesti tililtäni?
2.8. Miten saan ladattua tiliotteen?
2.9. Miten voin olla yhteydessä pankkiin verkkopankin kautta?
1. Miten hoidan pankkiasioitani verkossa?
Kaikilla pankeille on omat verkkopankkinsa, jotka toimivat selaimessa
- Osuuspankki: op.fi
- S-pankki: s-pankki.fi
- Nordea: nordea.fi
- Danske bank: danskebank.fi
- POP-pankki: poppankki.fi
- Säästöpankki: saastopankki.fi
ym.
Lisäksi pankeilla on omat mobiilisovellukset, joita voi käyttää pankkiasiointiin.
Mobiilipankit eli sovellukset, joita voi käyttää puhelimella tai tabletilla:
- OP-mobiili
- S-Mobiili
- Nordea Mobile
- Mobiilipankki FI – Danske Bank
- POP Mobiili
- Säästöpankki Mobiili
Lisäksi jotkut pankit vaativat myös toisen sovelluksen asentamisen rinnalle, jota käytetään ikäänkuin avainluku sovelluksena: esim. Nordea Id.
1.1. Muutama asia tietoturvasta ennen kuin jatketaan
- On suositeltavaa, että kirjautudut verkkoon siten, että et käytä hakukoneita pankkisivuston etsimiseen, vaan kirjoitat osoitekenttään pankin osoitteen ja tallennat sen kirjanmerkiksi (osoitekentässä oleva tähti) myöhempää käyttöä varten. Huijarit ovat tehneet saman tyylisiä sivustoja kuin pankkisivustot ja jos niille eksyy vahingossa, niin huijarit pääsevät käsiksi tilitietoihisi ja voivat onnistua tekemään tilisiirtoja tililtäsi. Eli tarkkana saa olla.
- Pidä tietoturvasi kunnossa. Huolehdi, että sinulla on laitteessa käytössä palomuuri ja virustentorjunta ohjelma (usein tulevat käyttöjärjestelmän mukana, jolloin et välttämättä tarvitse erillistä maksullista tietoturva ohjelmaa). Päivitä käyttämäsi ohjelmat (mm. käyttämäsi selain) uusimpaan, sillä uusissa päivityksissä on korjattu havaittuja tietoturva aukkoja ja ongelmakohtia
- Pidä käyttäjätunnus, salasana ja mobiiliavain tai avainlukilista vain omana tietonasi. Älä säilytä niitä samassa paikassa.
- Pankeilla on käytössä lisäksi llsävahvistuksen puhelinnumero. Tämä on sinun pankille ilmoittama luotettava numero, johon voit vastaanottaa tekstiviestejä. Kun pankki haluaa varmistaa esim. suuremmissa maksuissa tai ottaessasi tunnuksiasi käyttöön uudella laitteella, että se olet varmasti sinä, joka olet tekemässä toimenpiteitä, pankki lähettää lisävahvistuksen puhelimeesi tekstiviestillä. Sinun tulee vahvistaa toimenpide syöttämällä saamasi vahvistuskoodi, jotta toimenpide etenee.
1.2. Mistä verkkopankkitunnukset?
Saat verkkopankkitunnukset käyttöösi pankin konttorista. Konttorissa sinut tunnistetaan ensin, joten sinulla täytyy olla viranomaisen myöntämä henkilökortti tai passi mukanasi. Ajokortti ei nykyään riitä verkkopankkitunnusten saamiseksi.
2. Verkkopankin käyttö
2.1. Kirjautuminen
Mene oman verkkopankkisi osoitteeseen ja kirjaudu sieltä omilla käyttäjätunnuksillasi.
Lisäksi tarvitset kirjautumiseen joko mobiiliavaimen, avainlukulistan tai tunnuslukulaitteen (pankkikohtaista).
Seuraavassa käsitellään OP verkkopankin toimintoja. Kaikki verkopankit ovat samantyyppisiä, joten vaikka sinulla olisi eri verkkopankki, näitä ohjeita seuraamalla saat apua myös omassa verkkopankissasi asioimiseen.
2.2. Hakutoiminto
Mikäli et löydä haluamaasi toimintoa omasta verkkopankistasi, valitse suurennuslasin kuva, jonka vieressä lukee usein ”hae”, ja kirjoita siihen haluamasi hakusana (esim. tiliote). Näin löydät helposti halumasi toiminnon. Huom. kaikki toiminnot eivät ole käytössä mobiilipankissa, joten mikäli et löydä asiaa omasta mobiilipankistasi, kokeile käyttää selaimella avautuvaa verkkopankkia.
2.3. Mitä asioita verkkopankissa voi hoitaa?
Verkkopankissa voit hoitaa tavallisia pankkiasioita: maksaa laskuja, tilata verkkolaskuja, tarkastella ja hyväksyä saapuneita verkkolaskuja, ajastaa maksuja, ladata tiliotteita, lähettää tietoturvallisia viestejä pankkiisi ym.
2.4. Miten maksan laskuja?
Paperilasku
Valitse → Uusi maksu → Kirjoita maksutiedot tai jos sinulla on tallennettu maksupohja voit valita sen ja täydentää maksutiedot (Huom! Usein maksetuissa laskuissa kannattaa tallentaa valmis maksupohja ennen jatkamista lisäämällä ruksi tallenna maksupohjaksi kohtaan) → jatka → siirry hyväksymättömiin maksuihin → hyväksy maksu mobiiliavaimella tai salasanallasi (joskus pankki lähettää lisävahvistuksen txt viestilllä puhelimeen, jolloin syötä lisäksi saamasi vahvistuskoodi)
Sähköpostilasku
→ Samaan tapaan kuin edelle voit manuaalisesti näpytellä maksun tiedot (tilinumero, tilin omistaja, viitenumero ja summa) tai sitten, mikäli sähköpostissa on virtuaaliviivakoodi (pitkä numerosarja), niin voit kopioida tuon koodin leikepöydälle ja valita → lue viivakoodilla ja liittää virtuaaliviivakoodin tähän ja ok, jolloin maksun tiedot tulevat automaattisesti.
E-lasku
→ Näet saapuneet e-laskut e-laskuissa ja joko hyväksymättömissä tai hyväksytyissä maksuissa, mikäli olet laittanut maksun automaattiseen maksatukseen. E-laskun maksaminen on helppoa, sillä sinun ei tarvitse erikseen näpytellä tilinumeroa eikä muitakaan laskun tietoja. Käy halutessasi tarkastamassa lasku ja hyväksymässä lasku. Voit muuttaa laskun eräpäivää, jos haluat maksaa laskun heti tai ajastaa laskun maksuun haluamanasi päivänä. Mikäli ajastat laskun, huolehdi siitä että maksutilillä on riittävästi katetta maksupäivänä
2.5. E-laskun tilaus
Voit tilata e-laskun laskuttajan nimellä, jos laskuttaja tarjoaa E-laskua. E-lasku on usein kätevä tilata samalla kun olet maksamassa paperi- tai sähköpostitse saapunutta laskua
E-laskun tilaus laskuttajan nimellä
Valitse → Rahat→ E-laskut → Tilaa E-laskuja → Hae laskuttajaa joko nimellä tai y-tunnuksella → Lisäksi tarvitset usein edellisen laskun viitenumeron, jotta voit tehdä tilauksen → Valitse lisäksi maksutili, jolta maksu maksetaan. Voit tilauksen yhteydessä päättää, jos haluat, että lasku maksetaan automaattisesti eräpäivänä. Tämä on kätevää, jos luotat laskuttajaan. Muista kuitenkin huolehtia siitä, että maksutilillä on riittävästi katetta eräpäivänä.
E-laskun tilaus paperi- tai sähköpostilaskun maksamisen yhteydessä
→ Maksa lasku normaalisti syöttämällä maksutiedot (tilinro, tilinomistaja, viitenro ja summa). Mikäli e-lasku on tilattavissa verkkopankki voi maksamisen yhteydessä ehdottaa: haluatko tilata tämän laskun verkkolaskuna. Valitse kyllä ja määritä haluamasi maksutapa (maksutili ja halutessasi automaattinen maksu eräpäivänä)
2.6. E-laskun maksaminen
Mikäli olet valinnut e-laskun tilauksen yhteydessä automaattisen maksun, sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin huolehtia, että maksutilillä on riittävästi katetta laskun eräpäivänä. Lasku veloitetaan valitsemaltasi tililtäsi eräpäivänä.
Mikäli et ole valinnut automaattista maksua eräpäivänä, sinun tulee käydä tarkistamassa ja hyväksymässä lasku maksuun. E-laskut ilmestyvät verkkopankkiisi hyvissä ajoin ennen eräpäivää. Mikäli sinulla on käytössä mobiilpankki ja olet valinnut mobiilipankin ilmoitukset käyttöön, saat lisäksi ilmoituksen laskun saapumisesta mobiililaitteeseesi. Voit lisäksi tilata e-laskusta saapumisilmoituksen omaan sähköpostiin tai tekstiviestinä op.fi-palvelussa (Asiakkuus → Oma Profiili → vieritä alaspäin ja valitse sieltä Viestintä → Asiointitapa: Ilmoitus saapuneesta e-laskusta → tee tarvittavat muutokset ja klikkaa tallenna).
Vekkopankissa näet saapuneet e-laskut e-laskuissa ja joko hyväsytyissä tai hyväksymättömissä maksuissa. Mene → maksut → hyväksymättömät maksut → valitse haluamasi e-lasku → käy halutessasi tarkistamassa lasku ja → hyväksy maksu laittamalla ruutuun raksi ja vahvista hyväksyntä mobiiliavaimella, avainlukulistalla tai salasanallasi (pankkikohtaista mitä vaatii).
2.7. Miten teen suoraveloitusmaksun, niin että maksu menee automaattisesti tililtäni?
Suoraveloitusmaksua olemme käsitelleet jo aikaisemmin e-laskun tilauksen yhteydessä. Eli valitse maksutavaksi automaattinen maksu.
Jos kyse on maksusta ilman laskua niin → kirjoita maksutiedot (tilinro, tilinomistaja, viitenro ja summa) ja valitse lopuksi → maksun lisätiedot → valitse maksuväliksi toistuva maksu →valitse maksun aikaväliksi halumasi (kuukausittain, viikottain tai kk viimeinen maksupv) → valitse mihin asti maksu toistuu (pvm) → jatka ja → vahvista maksu
Mikäli haluat muuttaa tekemääsi e-lasku tilausta mene → e-laskut → tilatut e-laskut → valitse haluamasi laskuttaja ja valitse muokkaa → voit valita automaattisen maksun joko päälle tai pois ja vaihtaa halutessasi maksutiliä
2.8. Miten saan ladattua tiliotteen?
Valitse verkkopankista → rahat → tilit → tiliote → valitse haluamasi tili → valitse haluamasi tiliotteen ajanjakso (voit joko syöttää haluamasi päivämäärät tai valita kuukauden, jonka haluat ladatta) → lataa (kun tiliote aukeaa valitse lataa painike oikeasta ylkulmasta nuoli alaspäin merkki) ja halutessasi tallenna tiliote omalle tietokoneellesi.
2.9. Miten voin olla yhteydessä pankkiin verkkopankin kautta?
Mikäli sinulla on asiaa pankillesi, kätevä tapa ottaa yhteyttä pankkiin on lähettää viesti verkkopankin kautta. Valitse ylhäältä → viestit → uusi viesti → Valitse viestin vastaanottajataho → valitse asiaasi lähinnä oleva aihe valikosta → kirjoita otsikko viestillesi → kirjoita viesti → voit halutessasi liittää liitetiedostoja viestiisi → lähetä viesti.
Saat vastauksen viestiisi samaan viestiosioon → saapuneet kansioon (huom! Kun uusi viesti on tullut, viestikuvakkeen päällä on usein pieni punainen pallo).
3. Tulevat koulutuskerrat
Seuraavalla kerralla käsittelemme verkkoasiointia viranomaiskanavissa (mm. OmaKELA, Omakanta, Omavero, Suomi.fi), joihin kirjaudutaan omilla pankkitunnuksillasi. Verkkopankkitunnuksia tarvitaan siis ei ainoastaan verkkopankin käytössä, vaan nykyään niillä voi tunnistautua myös moniin muihin verkkopalveluihin. Myös monilla yrityksillä on käytössä verkkopalveluja, joiden käyttöön tarvitset verkkopankkitunnukset (esim. sähkösopimuksen tekeminen verkossa) Tunnistautumalla omilla verkkopankkitunnuksillasi voit hoitaa monia asioitasi kätevästi verkossa. Näihin palataan ensi kerralla.
4. Lisätietoa aiheesta
Seniorin opas verkkopankin käyttöön:
https://raha.fi/seniorin-opas-verkkopankin-kayttoon/
Tietoa e-laskun käytöstä:
https://www.op.fi/henkiloasiakkaat/paivittaiset/maksaminen/siirra-itsesi-e-laskuaikaan
Sivusto, jolta löydät laajasti lisää tietoa digiasioihin liittyen. Osio 12/20 pankit ja maksaminen liittyvät tämän päivän aiheeseen:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/11/14/digitreenien-peruskurssi-pankit-ja-maksaminen