leipa2

 

Digitaidot tutuksi kurssi Elämän Eliksiiri ry:ssä syksy 2024

1. osio: Älypuhelimen peruskäyttö (3.9.2024)

 

Sisällysluettelo

1. Mikä on älypuhelin?

1.1. Kännyköiden historiaa: salkkumallista älykännyköihin

1.2. Mitä älypuhelimella voi tehdä?

1.3. Sovellukset älypuhelimen ytimessä

1.4. Älylaitteiden vaarat

2. Älypuhelimen käyttöönotto

2.1. Internet yhteys

2.2. Tilille kirjautuminen tai tilin luominen

3. Puhelimen peruskäyttö

3.1. Yhteystietojen lisääminen ja poistaminen, soittaminen ja viestien lähettäminen ja lukeminen

3.2. Äänet päällä ja pois

3.3. Muuta hyödyllistä

4. Lisätietoa aiheesta

 

1. Mikä on älypuhelin?

 

1.1. Kännyköiden historiaa: salkkumallista älykännyköihin

 

Aikanaan 80 -luvulla kännykät alkoivat yleistyä. Ne saattoivat olla aluksi salkun kokoisia, joilla pystyi ainoastaan puhumaan. Ensimmäiset kännykät maksoivat useita kymmeniätuhanisa markkoja eikä tavallisella ihmisellä ollut niihin rahaa.

 

Tekniikka kehittyi nopeasti eteenpäin ja puhelimet muuttuivat pian pienemmiksi. Monet meistä muistavat Nokian puhelimet. Ne olivat jo sellaisia sopivan kokoisia (taskuun mahtuvia) ja niillä pystyi soittamaan ja lähettämään viestejä. Edelleenkin on käytössä näitä vanhanmallisia peruspuhelimia, koska kaikki eivät halua uppoutua älypuhelinten maailmaan.

 

Uusi vallakumous tapahtui sitten, kun markkinoille ilmestyivät nämä ns. älykännykät.

 

Miten älykännykkä eroaa sitten tavallisesta kännykästä? Keskeinen ero on se, että älypuhelimen kautta on mahdollista olla yhteydessä internettiin. Se mahdollistaa monia asiota, joita tavallisessa puhelimessa ei ole.

 

Älykännyköitä valmistavat monet valmistajat: mm. Samsung, Apple, Motorola, Nokia ym.

 

Älykännykästä löytyy edelleen tavallisen kännykän perustoiminnot. Sillä voi soittaa ja sillä voi lähettää tekstiviestejä. Tämän lisäksi älypuhelimella pystyy tekemään monenlaista muutakin. Älykännykkä on ikäänkin taskukokoinen tietokone. Sillä voi tehdä vähän samanlaisia asioita, kuin tietokoneella. Joskin moniin asioihin kannattaa edelleen käyttää tietokonetta, sillä puhelimen pieni ruutu, pieni näppäimistö ja usein pieni sisäinen muisti luovat omat haasteensa käytettävyydelle.

 

1.2. Mitä älypuhelimella voi tehdä?

 

Älypuhelimella voi tavallisen puhelimen tapaan soittaa ja vastaanottaa puheluja sekä tekstata ja vastaanottaa tekstiviestejä. Lisäksi älypuhelimella voi käyttää monenlaisia ja moneen eri käyttötarkoitukseen suunniteltuja sovelluksia.

 

1.3. Sovellukset älypuhelimen ytimessä

 

Älypuhelimessa on valmiiksi ladattuna joitain perussovelluksia. Näitä ovat esimerkiksi selain, jonka kautta pääsee Internettin, laskin, kalenteri, kello, johon voi ajastaa myös herätyksen, sää sovellus, kamera, sovelluskauppa (Play kauppa tai Apple store) yms. Osa perussovelluksista on hyödyllisiä ja osa saattaa olla sellaisia, että niitä ei juurikaan tarvitse, riippuen käyttäjän tarpeista. Esiasennettuja sovelluksia ei voi useinkaan poistaa, mutta ne voi siirtää pois kotivalikosta halutessaan.

 

Älypuhelimeen voi ladata monenlaisia sovelluksia ja riippuu sitten sovelluksesta, mitä sillä voi tehdä. Iso osa sovelluksista on ilmaisia. Sitten on olemassa myös maksullisia sovelluksia.

 

Tässä jotain esimerkkejä saatavissa olevista sovelluksista:

 

  • Pelisovellukset

  • Terveyteen liittyviä sovellukset (askelmittari yms.)

  • Toimistosovellukset (kirjoitus, taulukkolaskenta, piirto ohjelmia)

  • Pankkisovellukset

  • Matkalippujen ostamiseen tarkoitetut sovellukset. Sovelluksilla voit mm. tarkastella aikatauluja, ostaa juna- ja linja-autolippuja (VR, matkahuolto, Onni bussi, Waltti = Porin joukkoliikenne sovellus)

  • Uutissovellukset (mm. eri lehtien ja YLEn sovellukset)

  • Viihdesovellukset (YLE areena, radio sovellukset, äänikirjasovellukset ja maksulliset viihde sovellukset)

  • Sosiaalisen median ja viestintään liittyvät sovellukset (Facebook, Whatsapp, Instagram, Snapshat, erilaiset sähköpostisovellukset jne.)

  • Yritysten omat kanta-asiakas sovellukseset (esim. K-ruoka sovellus, Lidlin sovellus, S-mobiili, Hesburger sovellus, Terveystalo sovellus jne.)

  • Koulujen omat sovellukset yhteydenpitoon opiskelijoiden ja vanhempien kanssa (mm. Wilma)

  • Oppimiseen liittyvät sovellukset (kielenoppiminen, soittimien opiskelu jne)

  • Erilaisiin harrastuksiin ja mielenkiinnon kohteisiin liittyvät sovellukset (mm. luonto sovellukset, musiikkisovellukset yms.)

  • Valtion ylläpitämät sovellukset (mm. 112, omaposti, suomi.fi, YLE -sovellus)

 

Eli, jos mietit, mitä älypuhelimella voit tehdä, niin vain taivas on rajana. Älypuhelimen käyttömahdollisuudet riippuvat sovelluksista, joita lataat puhelimeesi. Sovelluksia kehitetään ja uusia luodaan jatkuvasti.

 

Ei ole ihme, että ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa älylaitteiden kanssa. Älylaitteilla pelataan, viestitellään ystävien ja tuntemattomien kanssa, katsellaan viihdettä, luetaan uutisia, tehdään töitä jne.

 

 

1.4. Älylaitteiden vaarat

 

Kehitys ei ole pelkästään hyvä, vaan vaarana on, että ihmiset eivät enää kohtaa toisaan, vaan älylaitteet vievät kaiken ajan. Toiset ovat jopa tulleet riippuvaisiksi älylaitteistaan ja koko elämä pyörii niiden ympärillä.

 

Älylaitteet ovat hyviä työvälineitä moneen asiaan, mutta jos ne alkavat viemään liikaa aikaa tai hallitsemaan elämää, niin sitten laitteesta kannattaa vierottautua ja tarvittaessa hakea apua asiaan. Elämässä pitää olla riittävästi muutakin mielekästä ja sosiaalista toimintaa.

 

Myös tietoturva on asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Älylaitteet keräävät paljon tietoa käyttäjästään, ja koska niiden avulla pääsee tekemään monenlaisia asioita, myös rikolliset pyrkivät huijaamaan ihmisiä, niin että he pääisivät käsiksi ihmisten tietoihin ja asiakastileihin.

 

 

2. Älypuhelimen käyttöönotto

 

Kun hankkii ensimmäisen älykännykän, niin ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä puhelimeen pitää tehdä monenlaisia asetuksia. Uuden puhelimen kanssa on aina mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä. Tässä tapauksessa valitse Ota käyttöön uutena laitteena. Älypuhelimesi opastaa sinut asennuksessa loppuun.

 

Toinen vaihtoehto on siirtää vanhan puhelimen tiedot uuteen. Tämä vaatii jo hieman asiantuntemusta, eikä tässä perehdytä siihen nyt tarkemmin. Tämän osion lopussa on joitain linkkejä, joista voi olla apua mikäli haluat siirtää vanhan puhelimen tiedot uuteen puhelimeesi. Tarvittaessa käänny asiantuntijan puoleen.

 

2.1. Internet yhteys

 

Käyttöönoton yhteydessä puhelin haluaa yhdistää Internettiin. Puhelin voi olla yhteydessä Internettiin kahdella tavalla. Se voi olla yhteydessä Internettiin mobiiliverkon kautta ja/tai langattoman (Wifi) verkon kautta. Mobiiliverkkoyhteys vaatii toimivan SIM kortin puhelimeen. Puhelinliittymää ostettaessa kannattaa huomioida, että on olemassa monenlaisia liittymiä. Mikäli puhelinta käyttää Internetissä pääasiassa mobiiliverkon kautta on suositeltavaa, että valitsee sellaisen liittymän, johon kiinteään maksuun kuuluu rajaton määrä dataa. Muussa tapauksessa ensimmäinen puhelinlasku voi yllättää, kun datan käytöstä laskutetaan erikseen ja jos on lataillut sovelluksia tai muuten ollut paljon yhteydessä internettiin, niin lasku voi nousta suureksi.

 

Toinen rinnakkainen vaihtoehto olla yhteydessä Internettiin on langattoman lähiverkon kautta (Wifi yhteys). Esimerkiksi monissa kodeissa ja julkisissa paikoissa on langattomia verkkoja saatavilla. Yksityiset verkot on suojattu salasanalla, jolloin niihin ei pääse liittymään ilman että tietää salasanan. On olemassa myös julkiseen käyttöö tarkoitettuja (Public) verkkoja, joihin pääsee liittymään ilman salasanaa.

 

 

2.2. Tilille kirjautuminen tai tilin luominen

 

Toimiakseen älypuhelin tarvitsee toimivan käyttäjätilin. Ellei tällaista tiliä ole koskaan itselleen luonut, se pitää luoda ennen kuin puhelinta pääsee kunnolla käyttämään. Esimerkiksi sovelluksia ei pysty lataamaan ennen kuin on luonut käyttäjätilin.

 

Yksi yleisimpiä tilejä on Google tili, jonka voi luoda ilmaiseksi osoiteessa google.fi ja laittaa hakukenttään gmail

 

• Muista että et tarvitse uutta Google-tiliä, jos sinulla jo on sellainen!

• Kirjoita haluamasi käyttäjätunnus tilillesi esim. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Kyseinen tunnus on sähköpostiosoitteesi.

• HUOM! ”Ääkkösiä” tai isoja kirjaimia ei voi käyttää.

• Luo salasana -kohtaan kannattaa luoda vahva salasana, jonka muistat.

• Kohtaan Vahvista salasana kirjoitetaan sama salasana uudestaan.

• Ohjelma kysyy muutamia muitakin tietoja esim. syntymäaikasi ja

puhelinnumerosi

 

Kun tili on luotu ja puhelimen perusasetukset laitettu kohdalleen, voit aloittaa puhelimen käytön.

 

3. Puhelimen peruskäyttö

 

Oheisessa diaestityksessä on selvitetty älypuhelimen perukäyttöön liittyviä asioita:

https://blogit.jamk.fi/tiimiverkko/wp-content/uploads/sites/594/2020/06/Android-puhelimen-perusk%C3%A4ytt%C3%B6.pdf

 

 

Oheisesta linkistä löydät älypuhelimessa useimmiten käytetyt kuvakkeet eri toiminnoille sekä eleitä ja sanastoa, jotka on hyvä tietää älypuhelinta käytettäessä:

https://www.kuuloliitto.fi/wp-content/uploads/2021/03/Vaasan-kirjasto-2021-Kuvakkeet-alypuhelimessa.pdf

 

3.1. Yhteystietojen lisääminen ja poistaminen, soittaminen ja viestien lähettäminen ja lukeminen

 

Seuraavassa tarkastellaan yhteystietojen lisäämistä ja poistamista, puhelun soittamista ja vastaamista sekä viestien lähettämisetä ja lukemista Android puhelimella.

 

Valitse ensin puhelin kuvake. Alavalikossa näet vaihtoehdot: yhteystiedot, viimeiset tai äskeiset ja näppäimistö. Tarkastellaan jokaista näistä erikseen.

 

Yhteystiedot valikosta löydät kaikki puhelimeen tallentamasi yhteystiedot. Klikkaamalla haluamaasi nimeä, voit valita joko soittamisen tai viestin lähettämisen kyseiselle yhteystiedolle. Yhteystieto valikosta löydät myös + merkin usein oikeasta ylälaidasta. Sitä klikkaamalla voit lisätä uuden yhteystiedon puhelimesi yhteystiedot listaan. Voit valita erikseen yhteystiedon tallennuspaikan: käyttämäsi tili tai tilit (esim. Google tili), puhelimen oma sisäinen muisti tai SIM kortti. Tallennettaessa puhelinnumerot käyttäjätilille, ne on usein helpompi ottaa käyttöön myös toisella laitteella.

 

Mikäli haluat poistaa tallentamasi yhteystiedon, se tapahtuu myöskin yhteystiedot valikon kautta. Klikkaa yhteystietoa, jonka haluat poistaa. Tämän jälkeen klikkaa puhelimesta riippuen i-kuvaketta, … (kolme pistettä) -painiketta tai muokkaa painiketta. Etsi vaihtoehto poista yhteystieto ja vahvista poisto klikkaamalla ok tai siirrä roskakoriin.

 

Viimeiset tai äskeiset valikon kautta pääset näkemään puheluhistoriaasi (viimeksi soitetut ja vastaanotetut puhelut). Voit myös tätä kautta soittaa tai viestittää kätevästi esim. henkilölle, joka soitti sinulle klikkaamalla kyseisen yhteystiedon nimeä ja sieltä valitsemalla puhelin tai viestikuvakkeen. Mikäli haluat tallentaa soittajan puhelinnumeron yhteystietoihisi, se käy kätevästi myös tätä kautta, klikkaamalla kyseistä numeroa ja valitsemalla +lisää yhteystietoihin tai riiippuen puhelimesta (i) -kuvake tai … (kolme pistettä) -kuvake, jonka kautta löydät vaihtoehdon +lisää yhteystietoihin.

 

Näppäimistö toimii tavallisen puhelinnäppäimistön tapaan eli voit näppäillä siihen haluamasi puhelinnumeron ja painamalla vihreää luurin kuvaketta soittaa kyseiseen numeroon. Joissain puhelimissa näppämistö löytyy erillisen kuvakkeen takaa (näppäimistön kuvake).

 

3.2. Äänet päällä ja pois

 

On tärkeää, että osaat kytkeä puhelimen soitto- ja viestiäänet tarvittaessa pois päältä ja takaisin päälle. Tämä tapahtuu useimmiten pyyhkäisemällä ruudun ylhäältä alaspäin, jolloin aukeaa ylävalikko. Klikkaamalla kaiuttimen, soittokellon tai nuotin kuvaketta, voit valita äänetön tilan, värinätilan sekä äänet päällä tilan välillä. Pääset ylävalikosta pois klikkaamalla alhaalla keskellä olevaa kotipainiketta.

 

Ääniä voit myös säätää painamalla äänen voimakkuus näppäintä puhelimen sivusta, jolloin äänivalikko tulee hetkeksi esiin ruudulle. Klikkaamalla avautuvan äänivalikon nuottikuvaketta pääset kytkemään äänet päälle tai pois. Klikkaamalla äänivalikon … (kolme pistettä) -painiketta, pääset tekemään tarkempia säätöjä soitto- ja hälytysääniin.

 

3.3. Muuta hyödyllistä

 

Voit ottaa kuvakaappauksen puhelimen ruudusta halutessasi. Monissa Android puhelimissa tämä tapahtuu klikkaamalla puhelimen sivussa olevaa ääni alaspäin- sekä lukitusnäppäintä samanaikaisesti. Ottamasi kuva tallettuu puhelimen kuvagalleriaan.

 

Toinen hyödyllinen ominaisuus on näytön kierto -painike. Löydät näytön kierto painikkeen ylävalikosta pyyhkäisemällä puhelimen näyttöä ylhäältä alaspäin. Joissain puhelimissa näytön kierto painike ei näy heti vaan sinun täytyy laajentaa ylävalikkoa pyyhkäisemällä sitä ruudulla olevan vaakaviivan kohdalta uudelleen alaspäin. Etsi tämän jälkeen kuvake, jonka keskellä on lukon kuva ja ympärillä kiertyvä nuoli. Klikkaamalla tätä painiketta saat lukittua halutessasi näytön pystyasentoon tai vaihtoehtoisesti voit ottaa pystylukituksen pois päältä, jolloin voit esim. katsella kuvia ja videoita suuremmalta näytöltä kääntämällä puhelimesi vaakatasoon. Näytön kierto toimii sovelluskohtaisesti, joten kaikki sovellukset eivät suostu kääntämään näyttöä, vaikka näytön lukitus olisi pois päältä.

 

Voit halutessasi käyttää puhelimen kameraa suurennuslasin tapaan (esim. pakkauksen tuoteselostetta luettaessa). Tämä tapahtuu valitsemalla kamera toiminto käyttöön ja tämän jälkeen zoomamalla (katso tarkemmin linkki ja sieltä toiselta sivulta suurenna ja pienennä: https://www.kuuloliitto.fi/wp-content/uploads/2021/03/Vaasan-kirjasto-2021-Kuvakkeet-alypuhelimessa.pdf) kameraa, niin että esim. saat haluamasi tekstin näkyviin. Mikäli tämä osoittautuu hankalaksi, voit tavalliseen tapaan ottaa ensin kuvan kohteesta ja tämän jälkeen tarkastella kuvaa puhelimen galleriasta ja sieltä kuvaa zoomaamalla saat yksityiskohdat paremmin näkyviin.

 

Monissa älypuhelimissa on mukana myös taskulamppu, jonka löydät ylävalikosta pyyhkäisemällä näyttöä ylhäältä alaspäin. Etsi sieltä taskulampun kuvake, jota klikkaamalla saat puhelimen takana olevan lampun kytkettyä päälle ja pois.

 

4. Lisätietoa aiheesta:

 

Oheisten linkkien kautta löydät monenlaista hyödyllistä lisätietoa älylaitteen käytön itseopiskelun tueksi:

 

Linkki videoon, jossa käydään läpi älypuhelimen peruskäyttöön liittyviä asioita selkeästi ja kansantajuisesti:

https://panopto.jamk.fi/Panopto/Pages/Viewer.aspx?id=5a1913c3-3aa9-41df-8d0a-abcf00ac6c1f

 

Ylen digitreenit sivusto, josta löydät lisää tietoa monenlaisista teemoista liittyen älylaitteiden käyttöön

https://yle.fi/aihe/digitreenit/puhelin-ja-tabletti

 

sekä monenlaisiin muihinkin Digiasioihin liittyen:

https://yle.fi/aihe/digitreenit

 

ATK -seniorit Digiaskeleet youtube kanava, jolle on koottu monenlaisia lyhyitä opetusvideoita älypuhelimen peruskäyttöön liittyen:

www.youtube.com/@atksenioritmukanetti/videos

 

Tiimeverkko -hankkeen materiaalipankki, josta löydät perustietoa sekää syventävää tietoa erilaisista aihe-alueista älylaitteiden sekä tietokoneen käyttöön liittyen:

https://blogit.jamk.fi/tiimiverkko/materiaalipankki/etavalmennus-ja-kuntoutus/